Home

Cultivarea prunului

Cultura prunului. Cel mai rezistent pom fructifer de la no

Trucuri de plantare si ingrijire a prunilor - Acasa

Cum sa plantezi un prun. Cum sa plantezi un prun Prunii au trei nevoi principale: lumina, umezeala si caldura, in special in perioada polenizarii. Acesti pomi fructiferi infloresc primavara devreme. Din aceasta cauza este indicat ca in zonele mai racoroase sa se evite plantarea soiurilor de pruni timpurii. Iata cateva sfaturi utile ce te vor ajuta Cultura prunului românesc este o tradiție în țara noastră, însă afacerea cu prune și înființarea unei plantații de pruni nu sunt activități tocmai simple, în care trebuie ținut cont de anumiți factori. Mai mult, business-ul cu prune nu implică recuperarea investiției din primul an, ci abia după ce exploatația este pusă pe picioare și intră [ Care sunt zonele din Romania in care se cultiva pruni? Soiuri de prun. Cele mai cunoscute judete pentru cultivarea prunului (Prunus domestica) sunt Arges si Valcea, dar si Buzau, Prahova, Olt, Caras-Severin si Hunedoara.Aceste zone ofera o temperatura medie anuala cuprinsa intre 9 si 10 grade Celsius, iar nivelul de precipitatii atinge 650-700 mm Prun, informatii despre tratamente, boli si daunatori. Prunul (Prunus domestica) este un pom fructifer care face parte din familia botanica Rosaceae. Acesta este foarte raspandit in Romania, fructele sale fiind folosite pentru prepararea dulceturilor, compoturilor si a bauturilor alcoolice. Prunul nu este foarte pretentios fata de factorii de.

Cultivarea prunului in livada. Prunul poate fi plantat in toate zonele tarii, fructele sale putand fi consumate proaspete, uscate sau conservate. Prunul este un alt pom fructifer, de interes intr-o gradina. Acesta are nevoie doar de 6 mp pentru a se dezvolta si pentru a rasplati cu fructe proaspete si gustoase Cultura porumbului - Cand se seamana porumbul [Ghid Complet] Emilian Theodor februarie 13, 2021. Porumbul se află pe locul al treilea în lume, ca importanță, dintre toate plantele cultivate pe pământ. Cultura acestuia poate fi extrem de profitabilă, indiferent de suprafața pe care o ai la dispoziție, însă pentru acest lucru este. Utilizarea prunului de cireșe în cusătură și în semifabricate. Cher de prune în Prodmoskov'e Cultivarea prunului de cireș - recenzii și sfaturi ale locuitorilor de vară Cum să plantezi un nou soi pe un vechi prun de cireș Rețete - ce se poate face din prune de vișine Cultivarea prunului în livadă. Prunul poate fi plantat în toate zonele țării, fructele sale putând fi consumate proaspete, uscate sau conservate. Prunul este un alt pom fructifer, de interes într-o gradină. Acesta are nevoie doar de 6 mp pentru a se dezvolta și pentru a răsplăti cu fructe proaspete și gustoase Lucruri mai puțin cunoscute despre prun. Prunul este cea mai răspândită specie pomicolă din România, cu o suprafață de 65.100 ha, ceea ce reprezintă 47,42% din totalul de 137.263 ha plantații cu pomi fructiferi. Ca producție, se clasează tot pe prima poziție, cu 512,9 mii tone (41,31%), din 1.241,5 total fructe

Bolile Prunului si afectarea plantelor. 1. Ciuruirea micotica a frunzelor la prun - este o boala cauzata de prezenta ciupercii Stigmina carpophila. Aceasta apare primavara in conditii de umiditate ridicata. Atacul ciupercii este favorizat de ranile din scoarta copacilor. Semnele atacului se pot observa pe frunzele, lastarii si fructele de. Etichete: boli la prun, cultivarea prunului, fisa tehnologica, pomicultura. Fisa tehnologica: PRUN. Infiintarea plantatiilor de prun, subventii cultura prunului, stropiri la prun, rentabilitatea infiintarii livezilor cu prun, cultivarea prunului. Amplasarea culturii prunului —Alegerea terenului Plantarea prunului detalii despre ingrigirea solului, ingrasaminte si irigare atunci cand avem sau initiem o plantatie de pruni. introducerea lor concomitent cu prelucrarea solului pentru plantarea prunului in spatiul dintre randuri (discuirea, cultivarea)..

Cultura prunului - Gazeta de agricultur

In concluzie, cultivarea prunului transgenic HoneySweet rezistent la virusul Plum pox poate conduce la cresterea eficientei economice in plantatiile de prun. Cat priveste tehnologia de cultura, aceasta nu difera de cea aplicata la prunul conventional. Singura diferenta, care insa constituie un avantaj, il reprezinta posibilitatea de a reduce. Cultivarea prunului. Prunul se descurcă și el bine în majoritatea zonelor țării, chiar mai bine decât cireșul. Prunele pot fi consumate prospete, se pot usca, pot fi folosite la compot, magiun, marmeladă, jeleu și, desigur, din prune se face țuică. (Aflați de aici care sunt cele mai bune soiuri de țuică. Cultivarea prunului japonez în Polonia nu este dificilă deoarece solul și cerințele sale agrotehnice sunt similare cu cele ale prunelor europene. Singura problemă este sensibilitatea prunelor japoneze la temperaturi scăzute, în special la începutul primăverii. În zona noastră climatică,. Cultivarea prunului din semințe. Mulți grădinari nu cumpără răsaduri pregătite de pomi fructiferi, ci merg în mod independent de la o sămânță sau sămânță la recoltare. Pruna poate fi cultivată și din semințe, deși nu va corespunde întotdeauna soiului original, dar vaccinarea este mult mai puțin dificilă decât obținerea.

Cultivarea prunului japonez . Puteti cultiva prunul japonez daca aveti norocul sa intalniti fructe proaspete aromate ale acestui copac, carora le opriti samburii. Metoda este destul de simpla si nu necesita activitati complexe. Puteti sa il cultivati in aproape orice zona climatica, dar prefera regiunile mai calde În cultura prunului, cu o larga arie de raspandire pe glob, detinand locul patru dupa mere, citrice si piersici. Prunul este o specie cu vechi traditii de cultura, avand un rol deosebit în viata locuitorilor de la sate, în special în zona dealurilor subcarpatice, constituind principala sursa de venituri Cultivarea prunului de răsad Marjorie. Răsadul lui Marjorie este un prun ușor de cultivat. Acești copaci preferă regiunile reci, temperate și solul nisipos, bine drenat. Solul acid cu un pH cuprins între 6,0 și 6,5 este ideal. Gaura de plantare trebuie să fie de două ori mai mare și mai adâncă decât masa rădăcinii și bine lucrată Florile prunului sunt sensibile la ploile reci şi la brumă; când sunt deschise, la temperatura de -5,0°C florile sunt distruse în proporție de 80-90%. Ca și în fiecare cultivare, de asemenea, în cultivarea prunelor, cantitatea și calitatea randamentului obținut depind de agrotehnica corectă..

Cum sa plantezi un prun - Gradina Acasa

Pentru prima oară autoritățile încurajează producția de usturoi, oferind 1000 euro/ha, celor care cultivă cel puțin 3000 mp și valorifică 5 tone/ha. Vezi tot.. 18 Aprilie 2021. In cadrul angajamentelor multianuale Masura 10 - agro-mediu si clima sau Masura 11 - agricultura ecologica, beneficiarii trebuie sa aplice unele cerinte specifice privind restrictii in utilizarea substantelor de protectie a plantelor (inclusiv a ierbicidelor) sau limitari in aplicarea anumitor tipuri de lucrari

Sfaturi pentru înființarea unei livezi de prun: Investiția

Cultivarea prunului de cireș este o soluție excelentă pentru orice grădină, deoarece datorită selecției a devenit posibilă în climatul zonei de mijloc. Rămâne doar să alegeți cele mai bune soiuri și să vă decorați grădina cu o prună frumoasă de vișine Principalele boli și dăunători ai culturii porumbului. Evaluarea terenului şi a plantelor din punct de vedere fitosanitar este o condiţie esenţială pentru stabilirea celor mai eficiente metode de control ale bolilor şi dăunătorilor porumbului. Gestionarea cu succes a organismelor dăunătoare se asigură prin aplicarea unui program de. Cultivarea prunelor are propriile subtilități, dar nu poate fi numită dificilă. Chiar și în absența experienței în reproducerea pomilor fructiferi, se poate rezolva cu succes dacă țineți cont de sfaturile grădinarilor profesioniști și îndepliniți cerințele culturii. Pruna este cultivată aproape peste tot CULTIVAREA PRUNULUI Prunul constituie una din culturile pomicole de baz, care gsete condiii de cretere i fructificare pe tot. cuprinsul rii. A fost cultivat din cele mai vechi timpuri pentru calitatea fructelor folosite n alimentaie la nivel familial, ca materie prim pentru industrie, iar lemnul are o serie de utilizri n industria mobilei, industria chimic i n artizanat Cultura prunului. Cultura prunului este cea mai raspandita cultura pomicola din tara noastra ocupand 71,479 hectare cultivate in anul 2014 conform MADR . Datorita suprafetei mare de cultivare , cultura prunului nu este foarte recomandata deoarece pretul mediu de vanzare al prunelor este in jurul valorii de 1.3 Ron , desigur din pune se pot face.

Varsatul prunului (Plum Pox): prevenire | Horticultorul

De regulă, mai dulci - şi, implicit mai spornice la ţuică - sunt fructele care, la maturitate, zemoase, cu pulpa puţin fermă. Aceste soiuri sunt grozave pentru consum proaspăt, pentru diferite reţete pe bază de prune, însă nu fac carieră în piaţă, deoarece sunt uşor perisabile. Gustativ, e dificil să spui dacă o prună. Îngrijirea prunului de jubileu. Cultivarea prunelor de Jubileum nu este foarte dificilă dacă trăiești într-o regiune adecvată pentru cultivarea prunei. Prunele, în general, necesită mult soare și sol bine drenat. Dacă prunele Victoria cresc în zona dvs., nu veți avea probleme cu îngrijirea prunului Jubileum Printre județele recunoscute pentru cultivarea mărului se numără Argeș, Dâmbovița, Vâlcea, Prahova, Buzău, Suceava, Iași, Maramureș, Bistrița, Sălaj și Mureș. Mărul ocupă, în România, aproximativ o treime din suprafața totală a livezilor, ceea ce îl situează pe locul al doilea, după specia prun Tratamentele la prun impotriva principalelor boli si daunatori ai acestor pomi fructiferi. Prunul - Prunus domestica este un pom fructifer ce aparține familiei Rosaceae. Nu este pretențios față de factorii de vegetație și valorifică bine solurile din zonele deluroase. Nu suporta seceta și solurile compacte Viespea neagra a prunului foloseste ca sursa de hrana florile, consumand polenul si nectarul acestora. Totodata, in procesul de inmultire, femelele depun ouale in interiorul florilor. In medie, un astfel de daunator traieste cam 2 saptamani. Femelele din aceasta specie pot depune chiar si 60 de oua, cu circa 1 sau 2 oua depuse la o floare

Soiuri de prun. Cum sa alegi pomii in functie de judetul ..

 1. Viroze, afecteaza: marul, prunul, vita de vie, tutunul, tomatele, cartoful, ceapa, lalelele. Virozele sunt boli provocate de virusuri fitopatogene. Primul virus descoperit este Virusul Mozaicului Tutunului (T.M.V). Desi unele boli ale plantelor cunoscute azi ca viroze, au fost semnalate cu mult inainte ca agentul patogen sa fie descoperit
 2. Despre plantarea prunului. luni, mai 28, 2012 Slimnic. Prunul constituie una din culturile pomicole de bază, care găseşte condiţii de creştere şi fructificare pe tot cuprinsul ţării. A fost cultivat din cele mai vechi timpuri pentru calitatea fructelor folosite în alimentaţie la nivel familial, ca materie primă pentru industrie, iar.
 3. CuprinsPerioade de altoireCum alegem altoiul si portaltoiul Perioade de altoire Ca regula generala, altoirea pomilor fructiferi se face in două perioade pe parcursul unui an: primavara (martie-mai) si vara-toamna (iulie-septembrie) Altoirea in teren Altoirea in sera Cum alegem altoiul si portaltoiul Altoirea pomilor fructiferi In pomicultura altoirea are drept scop schimbarea sortimentului.

Cultura prunului. Prunul (Prunus domestica), este un arbore fructifer din familia rozaceelor. La romani este cunoscut ca pom al vietii si al sperantei. Se dezvolta foarte bine in toate zonele tarii noastre, de la campie pana in zona dealurilor subcarpatice si uneori pana la poalele muntilor. Are importanta economica deosebita datorita. 5.1. Consideratii generale Prunul, pentru romani reprezinta specia pomicola cu rezonante stravechi, fiind caracterizat ca pomul vietii sau al sperantei, raspandit de la campie pana in zona dealurilor subcarpatice si uneori pana la poalele muntilor. De-a lungu Protecţia integrata a plantaţiilor de prun împotriva bolilor şi dăunătorilor. 28 Jan 2018. Fiind printre primele ţări cultivatoare din lume şi a doua din Europa, prunul reprezintă o specie extrem de importantă în agricultura românească şi având în vedere planul Proiectului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, abordarea. Creşterea producţiei şi calităţii fructelor la prun este un obiectiv de bază al producătorilor și este în strânsă corelație cu interacțiunea factorilor climatici și tehnologici cu diferiți patogeni ai prunului (viroze, bacterioze, micoze), dar și cu combaterea dăunătorilor. Dintre principalele soiuri de prun cultivate în România, printre cele rezistente la boli se numără.

Vărsatul prunului {plumpox} Control fitosanitar în pepiniere; cultivarea prunului de soiuri tolerante defrişarea tufelor de porumbar din apropiere; combaterea afidelor şi acarienilor; scoaterea şi arderea pomilor tineri infectaţi Pomi fructiferi - plantare, ingrijire, soiuri rezistente. Pomi fructiferi - elemente de mare importanta in orice gradina. Pomii fructiferi sunt arbori care produc fructe comestibile. Acestia au un aport important atat in productia de fructe cat si in design-ul exterior al casei, curtii. Aici gasesti o gama variata de puieti pomi fructiferi. Prunul se încadrează într-o categorie mai largă de varietăți, începând de la prunul european, varietățile caucaziene și din centrul Asiei cu coaja verde sau galbenă și prunul american. Prunele japoneze sunt foarte dulci și suculente și pentru că înfloresc foarte devreme, cresc mai bine în climate calde. S-au realizat încrucișări între prunul japonez și ce

Pomicultura: fisa tehnologica cultivarea prunului (2008) Autor: AgroRomania.ro Publicat în 28 Mar. 2016 in: Stiri. Fisa tehnologica: PRUN. Infiintarea plantatiilor de prun, subventii cultura prunului, stropiri la prun, rentabilitatea infiintarii livezilor cu prun, cultivarea prunului Boli comune ale prunului. Cele mai frecvente boli ale prunului includ nodul negru, buzunarul de prune, putregaiul maro, virusul variolei de prune, cancerul peren și pata frunzelor bacteriene. Boala prunului cu nodul negru. Nodul negru este o problemă a prunului care începe ca un nod de catifea verde primăvara, apoi devine negru și umflat

Cancerul bacterian la: pomi-vita de vie-arbori-arbusti | Horticultorul

Prun - tratamente, combatere boli, daunatori Botanisti

 1. În cultivarea prunului maghiar este importantă și fertilizarea acestuia. Prunul necesită fertilizare abundentă cu azot, de preferință în doză de 100-150 kg N / ha. Când creșteți pruna maghiară, merită să o mulciți cu gunoi de grajd sau compost. Prune maghiare - boli
 2. Pomi fructiferi cu coroane pe spalier. 34.99 lei. Plantarea pomilor fructiferi cu coranele sustinute de spalieri nu este o tehnica foarte folosita la noi in tara, de aceea lucrarea aceasta poate parea la prima vedere inedita. Exista insa numeroase avantaje pentru folosirea unei astfel de tehnici de plantare, avantaje ce sunt prezentate corect.
 3. a doua soiuri de pruni: varatici si grasi. Dar treptat cultivarea marului si a parului inregistreaza serioase progrese, marul, parul si prunul fiind plantati pe suprafete din ce in ce mai mari
 4. unat în acest tip de substrat

Bolile părului: cum se manifestă și se tratează. Părul prezintă o serie de boli comune cu ale mărului, aşa cum sunt cele cauzate de Erwinia amylovora, Agrobacterium tumefaciens, Podosphaera leucotricha, Monilinia fructigena şi Viscum album. Pe lângă speciile menţionate, la păr se întâlnesc şi agenţi fitopatogeni specifici Fasolea prefera regiunile din zona de cultura a porumbului, cu caldura suficienta in timpul vegetatiei. Fasolea suporta mai usor seceta solului decat seceta atmosferica, si tocmai de aceea se dezvolta foarte bine in cultura intercalata de porumb. Sunt contraindicate solurile compacte si cu stagnari de apa. Plantele premergatoare Cultivarea prunelor în mod economic este posibilă numai cu utilizarea soiurilor potrivite, în condiţii ecologice optime şi cu obţinerea celor mai bune recolte. Şi, nu în ultimul rând, fructul super-prunului să fie uriaş şi frumos, să se coacă timpuriu sau târziu, când preţurile de pe piaţă sunt mai mari în cultivarea ecologică a fructelor sâmburoase. So-iurile noi de fructe, noile tehnici de cultivare, pre- a prunului - cu viermele prunelor, de asemenea cu molia orientală a piersicului și molia vărgată a fructelor. Într-o cutie pliabilă din carton, căptușită c

Livada - ghid complet de infiintare, soiuri, distante si

În nota informativă se menţionează că organizarea Festivalului are ca scop prezentarea Moldovei ca ţară-lider în cultivarea prunului. Evenimentul va servi drept platformă pentru implementarea celor mai avansate tehnologii şi bune practici în domeniu şi va contribui la dezvoltarea social-economică a regiunilor şi a ţării în ansamblu Cultivarea prunelei cubaneze Kuban: caracteristicile distinctive ale soiului, plantarea și îngrijirea. 2019. Multe plante sălbatice de astăzi sunt cultivate cu succes în zonele suburbane. Unele dintre ele devin o decorare excelentă a teritoriului, în timp ce altele sunt cultivate pentru a produce fructe gustoase și sănătoase Tăierea prunului. In aceasta problema sunt doua puncte importante: in primul rand trebuie sa dati prunului o forma potrivita, apoi sa evitati infectarea cu boala alba a frunzelor. Pentru a evita aceasta boala, taiati copacul in perioada de vegetatie, primavara tarziu sau vara devreme - nu iarna România ar putea cultiva fructe exotice. Temperaturile tot mai ridicate din termometre din țara noastră ar putea duce la cultivarea de kiwi, curmale, rodii și, de ce nu, banane. Schimbările climatice, din ultimii ani, au creat condiții favorabile pentru creșterea acestor fructe exotice. Verile din România s-au schimbat drastic în. Piatra este mare, ovală, ușor de separat de carnea galbenă suculentă. În medie, fructele prunului de început ating o masă de 52 g. Pornirea de prune este cultivată în regiunea Centrală a Pământului Negru al Rusiei, în Ucraina, în sud - în Georgia și Moldova, în nord - în Estonia. Ideal pentru cultivarea zonelor cu soluri.

Patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum): combatere, tratamente | Horticultorul

Cultura porumbului - Cand se seamana porumbul [Ghid

 1. BOGART CENTER SRL, cu domiciliul fiscal JUD.GIURGIU, SAT PLOPSORU COM. DAIA, STR. PRUNULUI, NR.26 figurează la data de 08.08.2019, (data solicitarii) ca persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, având codul de înregistrare in scopuri de TVA RO 37073346.Inregistrarea în scopuri de TVA este valabilă începând din data de 23.03.2017
 2. Prima Bursă Agricolă on-line din Moldova. Află prețurile la produse fără a ieși din casă! Stabilește contact cu mediul de afaceri! Vezi cine este cumpărătorul tău
 3. LLC Grădină 27/01/2021 2. Pentru ca pruna să nu se topească Pentru regiunea Novosibirsk, pruna Ussuri s-a dovedit a fi cea mai promițătoare, din moment ce alte tipuri de prune (prune de casă, prune, prune de cireșe, hibrizi de prune-cireșe) sunt slab rezistente la iarnă în climatul nostru și dispare puternic. Înapoi în anii 50.
 4. Aceleași boli și dăunători pot apărea la cultivarea prunului japonez ca și la cultivarea prunelor europene. Cele mai periculoase boli ale prunului japonez sunt: prunul cenușiu, cancerul bacterian al pomilor fructiferi și putregaiul brun al copacilor de piatră. Fructul de prune este cel mai frecvent dăunător al prunului japonez. MSc
 5. Forma prunului Stanley este rotunjită, carnea este granulată cu fibre pronunțate. Interesant! Soiurile de prune Stanley sunt foarte stabile. Poate supraviețui în timpul înghețului sau în căldură, dar suferă rău de secetă. Carnea de prune Stanley granular cu fibre pronunțate, textura galbenă, densă

Cultivarea prunelor de cireș - soiuri, îngrijire, plantare

ADEMNEL PROD SRL, cu domiciliul fiscal JUD.BRAILA, SAT MIHAI BRAVU COM. VICTORIA, STR. PRUNULUI, NR.280 figurează la data de 08.08.2019, (data solicitarii) ca persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, având codul de înregistrare in scopuri de TVA RO 37027757.Inregistrarea în scopuri de TVA este valabilă începând din data de 13.03.2017 Pomicultura pentru toti. 1. NICOLAE TANASESCU POMICULTURA PENTRU TOŢI Editura Universităţii din Pitesti, ISBN 973-690-405-9 2005 3. 2 Începerea prunului. Plum Pornire - gradul ridicat de producție favorit de mulți grădinari. Fructele acestor prune sunt aromate și dulci. Are calități înalte de gust și scop universal, prin urmare este potrivit pentru cultivarea în masă și privată și va necesita un efort și investiții relativ reduse. Varietatea este optimă.

Cum alegem merii și prunii pentru livadă Ecoferma

 1. Cultura prunului este o tradiție în țara noastră dar când se are în vedere o investiție într-o astfel de livadă trebuie să se țină cont de o serie de detalii care pot face diferența între o afacere de succes și una sortită eșecului. Cultivarea pomilor poate fi o activitate profitabilă, mai ales că aceștia sunt o resursă.
 2. România s-ar putea lăuda, în curând, cu recoltele sale de kiwi, curmale, rodii şi, de ce nu, banane. Specialiştii spun că în ţară se găseşte sol potrivit pentru astfel de culturi iar temperaturile sunt din ce în ce mai mari, scrie Digi24
 3. Ediția de promovare a județului Prahov
 4. 4 situatii stresante de Sarbatori si cum sa le depasesti cu succes. anul maimutei de foc De la teama de a nu te ingrasa, pana la cea de a-i intalni rudele si trecand prin tristetea de a fi singura, iata doar cateva dintre situatiile stresante care iti pot distruge sanatatea in timpul Sarbatorilor
 5. Cultivarea prunului. PEDOLOGIE. Cultura marului. PRUN. Despre densitatea de locuire in Transilvania istorica a secolului al XVIII-lea prin metoda grafica de evaluare a raspandirii oiconimelor pe carourile Ridicarii iosefine.pdf. Sfaturi pomicole. 44771101 Atestat Pruni Bun. 44745617-Legume-III
Prezentare generala Bosnia si HertegovinaFloarea-soarelui - tratamente, combatere boli, daunatori | BotanistiiRadu Zlati | Companioni pentru pomi fructiferiSoi de cires REGINA | Horticultorul

In cazul prunului, productia poate fi afectata cu 20-30%, atat la nivelul calitatii, cat si al volumului. Tratamentele fitosanitare recomandate sunt numeroase, iar de cele mai multe ori este vorba de combinatii de produse, insecticide asociate cu fungicide, aplicate la intervale de 7-10 zile. Pentru culturile de prun, un buletin de avertizare. Metode de înmulțire la mur și zmeur. Patru soluții verificate. Când vine vorba despre înmulțirea zmeurului sau a murului cu siguranță avem o mulțime de metode din care putem alege în funcție de ușurința sau complexitatea lor de executare. Murul sau zmeurul se pot înmulți prin marcote, drajoni, butaşi de rădăcină, butaşi de. Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile agrointeligenta.ro - 28 martie 2021 10:31 Tratament la pruni - schemă de stropiri recomandată pentru prevenirea atacurilor de boli și dăunători. Stropirile la prun sunt un element esențial pentru obținerea unor producții de fructe sănătoase. În categoria speciilor sâmburoase, prunul are nevoie de tratament [